Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie
Mercatorlaan 1200 - 3528 BL Utrecht - +31-(0)30-282 31 75
Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie

Koninklijke onderscheiding voor cardiothoracaal chirurg Hauw Sie

Het Isala feliciteert cardiothoracaal chirurg Hauw Sie met zijn benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Tijdens het symposium Atriumfibrilleren heeft de heer Sie de bijbehorende versierselen ontvangen van de burgemeester van Hattem, de heer drs. J.W. Wiggers. Het symposium op vrijdag 20 november jl. is georganiseerd door het Isala Hartcentrum ter gelegenheid van het afscheid van Hauw Sie. Hauw Sie heeft jarenlang baanbrekend werk verricht op het gebied van de chirurgische behandeling van hartritmestoornissen, in het bijzonder atriumfibrilleren.

Hauw Sie trad in 1991 toe tot de staf Hartlongchirurgie van het ziekenhuis Isala in Zwolle. Sindsdien is hij werkzaam geweest als cardiothoracaal chirurg. Hij ontwikkelde in 1995 de Radio-Frequency (RF) modified MAZE procedure samen met een aantal elektrofysiologen waaronder Willem Beukema. Dit was in de periode dat er in Nederland geen chirurgische behandeling bestond voor het zogeheten atriumfibrilleren (het onregelmatig kloppen van het hart). Gedurende de jaren die volgden heeft hij een baanbrekende rol gespeeld bij de introductie van de chirurgische behandeling van boezemfibrilleren. 

De heer Sie geldt als een pionier in Nederland en heeft de hartritmechirurgie in Zwolle nationaal en internationaal op de kaart gezet. De brug die hij heeft geslagen door voortdurende samenwerking met de cardiologische elektrofysiologen was zijn tijd ver vooruit, en heeft er toe bijgedragen dat de groep cardiothoracaal chirurgen en cardiologen zijn samen gegaan in Isala Hartcentrum.

Daarnaast heeft de heer Sie vele binnenlandse en buitenlandse chirurgen opgeleid in deze behandeling. Als Visiting Consultant Surgeon bezocht hij klinieken in Europa, de Verenigde Staten en Azië, waaronder zijn geboorteland Indonesië.

Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie | Mercatorlaan 1200 | 3528 BL Utrecht | +31 (0)30 282 31 75Website door Zite Media